Haal het meeste uit uw maalmolen – 8 tips voor onderhoud en bediening

Uw maalmolen heeft onderhoud en een beetje liefde nodig voor een optimale werking. Regelmatig en preventief een aantal belangrijke zaken controleren zorgt voor een beter maalresultaat en voorkomt storingen. En wie zit er nu op storingen te wachten? Natuurlijk krijgt u van uw leverancier een handleiding met instructies en tips, maar leest u die echt allemaal door? We zetten voor u de belangrijkste zaken op een rij en geven 8 tips voor het beste resultaat én een langere levensduur. Dubbel plezier! Op veler verzoek lees hier de 8 tips

 

 

1. Controle voor het opstarten
Bij een nieuwe maalmolen zijn er 2 essentiële zaken waarop moet worden gelet: Controleer, voordat de maalmolen is aangesloten, of de rotor vrij kan draaien. Wanneer de maalmolen eenmaal is aangesloten controleer dan of de rotor in de juiste richting draait. Zo niet, dan kan de draairichting gemakkelijk worden omgekeerd door een fase om te wisselen. Het verdient aanbeveling om voor de opstart ook de mesafstand te controleren. Zie ook punt 4.

 

2. Controleer de messen regelmatig
Een visuele inspectie van de messen moet deel uitmaken van het onderhoudsschema. Omdat scherpe messen belangrijk zijn voor een goede werking adviseren we een wekelijkse en maandelijkse controle. Wanneer de messen bot zijn geworden of zijn beschadigd heeft u 2 mogelijkheden: vervangen of slijpen. Omdat slijpen vaak wat langer duurt is vervanging een oplossing wanneer de maalmolen meteen weer in productie moet. De botte messen kunnen dan worden geslepen zonder tijdsdruk. Dat de messen op termijn bot worden staat vast. De vraag is hoe kan worden vastgesteld dat de messen bot zijn. Wanneer u merkt dat uw maalgoed meer stof bevat dan normaal, dat de capaciteit is verminderd en dat de maalmolen meer geluid maakt dan is de kans groot dat de messen bot zijn geworden. Dit is het meest voorkomende probleem met maalmolens. Is er schade ontstaan aan de messen dan is dit waarschijnlijk veroorzaakt door metaal in maalmolen. Ga na hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Tenslotte, vergeet niet dat een maalmolen naast roterende messen ook vaste messen heeft. Als de roterende messen bot zijn geworden zijn de vaste messen dit ook.

 

3. Vergeet de zeef niet
Als de messen bot zijn geworden, zeker als het onderhoud enige tijd achterwege is gebleven, kunnen ook uw zeef en zeefhouder het zwaar te verduren hebben gehad omdat meer maalgoed word verkregen door slagkracht dan door snijkracht. Wanneer de zeefgaten peervormig worden, is het tijd om de zeef te vervangen. Alle onderdelen, dus ook de messen en de zeef, staan vermeld in de Shini handleiding van de maalmolen. Bestellen gaat zo gemakkelijk en foutloos.

 

4. Kies de juiste mesafstand
De mesafstand is in de fabriek correct ingesteld maar controle is beter dan vertrouwen. Check daarom de mesafstand voordat u de maalmolen in werking stelt. De tolerantie bij standalone (Shini SG-16 en SG-20 serie) en centrale maalmolens (SG-23, SG-30, SG-36, SG-43, SG-50 en SG-70 serie) bedraagt 0,2 tot 0,3 mm. Bij de Shini maalmolens voor film (SGF-26E) bedraagt de afstand 0,1 tot 0,15 mm. Wanneer u gebruik maakt van een mescaliber, voelermaten en een paar goede handschoenen is het een relatief eenvoudige klus. Toch worden de messen vaak pas afgesteld als de maalmolen vele uren heeft gedraaid met een foutieve afstelling. Neem dit mee in het onderhoudsschema en vergroot daarmee de effectiviteit en de levensduur van uw maalmolen.

 

5. Leeg op tijd de materiaal opvangbak
Uw maalmolen heeft een opvangbak om het maalgoed op te vangen. Dit is geen opslagvat. Wanneer er teveel materiaal in de bak aanwezig is kan de maalmolen het materiaal niet meer kwijt, raakt vol en oververhit de maalmolen waardoor de kunststof zelfs kan gaan smelten. Dit heeft direct gevolgen voor de messen en uiteindelijk zal de rotor vastlopen en de maalmolen in alarm gaan. Zorg voor een goede afzuiging en – nog beter – een niveau schakelaar in opvangbak. Wanneer de niveauschakelaar registreert dat het materiaalniveau te hoog is gaat de maalmolen uit voorzorg in alarm en wordt uitgeschakeld.

 

6. De juiste materiaaltoevoer
Langzaam eten helpt de spijsvertering terwijl schrokken voor flink wat buikpijn kan zorgen. Bij een maalmolen is het niet anders. Een teveel aan materiaal zal zich ophopen en de maalmolen zal juist een verminderde productiviteit hebben en kan zelfs vast lopen. Met een robot of transportband kan de maalmolen op de juiste manier worden gevoed zonder kans op overbelasting. De juiste materiaaltoevoer is belangrijk. Wanneer de maalmolen stationair loopt en de rotor draait zonder te vermalen is de productiviteit gedaald tot 0. Probeer een optimale materiaaltoevoer te realiseren zodat de productiviteit maximaal wordt. De centrale maalmolens hebben een ampèremeter die de belastingraad aangeeft. Deze meter helpt u dus bij het vaststellen van de efficiency van de molen.

 

7. Vergeet de snaarspanning niet
Juist bij een nieuwe maalmolen is het van belang in het begin de snaarspanning goed te controleren. Waarom? Na enkele uren productie rekt de band uit bijna tot de maximale maat. Dus schakel na ca. 5 uur productie de molen uit, verwijder de afdekkap en span de band opnieuw. En wat nu met een oudere maalmolen? Misschien heeft u de molen al jaren en heeft u regelmatig de messen, de zeef en de speling gecontroleerd. Maar nu loopt de molen soms vast of hij vibreert. Controleer de snaarspanning. Na geruime tijd is de snaar ook aan vervanging toe. Concluderend: ook de snaar van de molen heeft af en toe wat aandacht nodig.

 

8. Verlies de lagers niet uit het oog
Lagers hebben smering nodig. Ook de lagers van uw maalmolen. Het niet smeren van de lagers heeft grote gevolgen. Lagers zijn kostbaar en het uit- en inbouwen ook. Maakt uw maalmolen schrapende, ratelende of anderszins onheilspellende geluiden dan is het te laat en is er een probleem. Zonder of met te weinig smering hebben de lagers een veel kortere levensduur. Gelukkig kunt u dit makkelijk voorkomen met een kleine hoeveelheid vet.

 

Tenslotte, met het volgen van de onderhoudsinstructies en een periodiek onderhoudsschema, die worden meegeleverd met elke Shini of GeNox maalmolen, heeft u lange tijd plezier en wordt uw investering binnen de kortst mogelijke tijd terugverdiend.

OBINION in Rotterdam is leverancier van machines en randapparatuur voor de kunststofverwerkende industrie.